OBUKA VOZAČA

Kako do vozačke dozvole ''B'' kategorije

Da bi ste krenuli na obuku za vozača B kategorije neophodno je da imate:
  1. 16 godina i 
  2. važeću ličnu kartu. 
To Vam je dovoljno da se upišete u auto školu.


Teorijska nastava

Posle upisa u Auto školu, obuku započinjete teorijskom nastavom od 40 časova, koja sadrži 33 časa predavanja osnovnog fonda i 7 časova posebnog fonda za B kategoriju. Nastava se održava u učionici Auto škole, najviše 3 časa dnevno u terminima koji su usklađeni sa Vašim mogućnostima. Čas traje 45 minuta, a pauza između časova je 10 do 15 minuta. Po završenoj nastavi polažete teorijski ispit (test) takođe u učionici Auto škole.
 
  


Časovi vožnje

Posle položenog teorijskog ispita (testa), krećete sa praktičnom obukom, odnosno vožnjom koja sadrži 40 moto časova, čas traje 45 minuta. Dnevno možete da vozite najviše dva moto časa, pa kompletnu obuku možete završiti za manje od mesec dana. Za početak praktične obuke potrebno je da izvadite lekarsko uverenje za B kategoriju, koje za časove vožnje i polaganje važi godinu dana, dok za podizanje vozačke dozvole ne sme biti starije od 6 meseci.

Početna obuka vožnje izvodi se na poligonu od minimum 2 moto časa, koja moraju biti održana u dnevnoj vožnji, čija satnica varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Poligon se nalazi u ulici Otona Župančića (kod ''FONTANE''). Prema nastavnom planu praktične obuke za B kategoriju ostalih 38 moto časova obuhvata vožnju u naselju (u početku po ulicama slabog intenziteta saobraćaja a kasnije po ulicama srednjeg i jakog intenziteta saobraćaja), van naselja i vožnju noću. Poligonske radnje kao što su parkiranje, polukruzno okretanje, ubrzanje i kočenje, uvežbavaju se kasnije, kada kandidat nauči da vlada vozilom, a to je obično u drugoj polovini praktične obuke. Po završetku praktične obuke stičete uslov za polaganje praktičnog ispita.
 

Prilikom upisa u Auto školu imate mogućnost izbora instruktora i vozila na kome želite da se obučavate. Termine za časove vožnje dogovarate direktno sa instruktorom vožnje u zavisnosti od Vaših mogućnosti.


Za kandidate koji su završili obuku, a vozački ispit nisu položili do 25.10.2012.godine obavezni su da po novom Pravilniku obave dodatnu obuku koja sadrži 3 časa teorije i 3 časa vožnje, da bi mogli da nastave polaganje.
 
  

AUTO ŠKOLA VLADICA

Palmira Toljatija 5/II sprat
Novi Beograd - T.C. STARI MERKATOR

Tel./Fax: +381 11 26 99 834
               +381 65 26 99 834
Developed By RGB Group